Thursday, 19 May 2016

GARIS PANDUAN PEMBERIAN MAKANAN BAYI DAN KANAK-KANAK KECIL

Oleh: Farizah Hanim Binti Mohtar

Bayi dan kanak-kanak kecil dapat memberikan pendedahan kepada masyarakat bahawa betapa pentingnya penjagaan kanak-kanak dan bayi kecil. Ini kerana setiap manusia digalakkan untuk memastikan makanan yang diberikan itu mengikuti kesesuaian mereka supaya tiada berlakunya perkara seperti bayi mati tercekik akibat cara pemberian yang diberikan tidak tetap. Ada sesetengah daripada mereka mengambil endah tentang perkara tersebut kerana mereka merasakan ianya tidak penting dan membuatkan bayi kecil serta kanak-kanak tersebut berkemungkinan mengalami masalah tercekik makanan.Sebagai ibubapa digalakkan untuk menjaga anugerah yang telah dikurniakan kepada mereka dengan mengikuti setiap garis panduan pemberian makanan bayi dan kanak-kanak kecil untuk mereka senntiasa menghargainya dengan penuh bersyukur.

Sememangnya diakui bahawa tempoh kelahiran seorang bayi sehingga dua tahun adalah yang kritikal bagi menggalakkan pertumbuhan yang optimum, kesihatan dan perkembangan tingkah laku.Ia adalah puncak umur di mana kebantutan tumbesaran, kekurangan nutrien dan penyakit lazim seperti cirit-birit mudah berlaku. Pertumbuhan yang terbantut tidak mudah dipulihkan selepas kanak-kanak berumur dua tahun. Dalam tempoh ini, pemakanan yang tidak mencukupi akanmengakibatkan peningkatan kadar morbiditi dan mortaliti yang ketara serta perkembangan mental dan motor yang terbantut. Kekurangan zat makanan di peringkat awal ini, dalam jangka masa panjang, dikaitkan dengan penurunan dalam pencapaian intelek, kapasiti untuk bekerja, hasil reproduktif serta kesihatan secara keseluruhannya, semasa remaja dan dewasa.

Di Malaysia, amalan pemberian makanan kepada bayi adalah masih kurang memuaskan. Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan Ketiga menunjukkan bahawa pada 2006, walaupun amalan penyusuan susu ibu adalah tinggi, kadar penyusuan secara eksklusif di kalangan bayi berumur bawah enam bulan hanyalah 14.5% (IPH, 2008). Dari segi amalan pemberian makanan pelengkap, hanya 41.4% bayi sahaja mendapat makanan pelengkap tepat pada masanya (iaitu di antara umur enam hingga sepuluh bulan).Makanan pelengkap juga dimulakan seawal umur bayi dua bulan.Tambahan lagi, hanya 55.9% kanak-kanak dalam lingkungan umur 9-23 bulan mendapat sekurang-kurangnya 3 hidangan makanan sehari.
  
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah berkata Garis Panduan Pemberian Makanan Bayi dan Kanak-Kanak Kecil ini adalahhasil daripada konsultansi dan perbincangan yang terperinci oleh ahli-ahli Kumpulan Kerja Teknikal. Pada Februari 2007, Garis Panduan ini telah diluluskan oleh Kumpulan Kerja Teknikal (Garis Panduan) di bawah Jawatankuasa Penyelaras Bagi Makanan dan Pemakanan Kebangsaan (National Coordinating Committee on Food and Nutrition, NCCFN).Garis Panduan ini telah dimuktamadkan selepas konsensus dicapai dalam satu mesyuarat yang telah diadakan pada April 2007.Mesyuarat tersebut telah wakili oleh pakar pediatrik, pakar pemakanan, pegawai dietetik, ahli akademik serta wakil daripada pertubuhan bukan kerajaan.

Untuk pertumbuhan dan tumbesaran yang optimum bagi bayi dan kanak-kanak kecil di Malaysia, semua bayi harus disusukan dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga berusia enam bulan. Makanan pelengkap harus diperkenalkan pada usia enam bulan sementara penyusuan susu ibu diteruskan sehingga anak berusia dua tahun. Pemberian makanan kepada
bayi dan kanak-kanak kecil seharusnya tepat pada masa, mencukupi, selamat dan sesuai untuk dimakan.

Amalan pemberian makanan yang tidak sempurna adalah disebabkan kurangnya maklumat tentang jenis makanan yang sesuai, kuantiti yang seharusnya diberi, carapemberian serta ketidakseimbangan dari segi kuantiti dan kualiti makanan. Sehubungan itu, Cawangan Pemakanan di Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga, Kementerian Kesihatan Malaysia telah menubuh sebuah Kumpulan Kerja Teknikal Pemakanan Bayi dan Kanak-Kanak pada bulan September 2005.Garis Panduan Pemberian Makanan Bayi dan Kanak-Kanak Kecil yang menggariskan amalan pemakanan optima bagi semua bayi dan kanak-kanak kecil.

Dalam setiap pemberian makanan kepada bayi dan kanak-kanak dari lahir hingga tiga tahun yang normal dan sihat serta amalan pemakanan bayi di Malaysia yang memiliki isu-isu berikut telah dikenalpasti dan perlu diberi tumpuan antaranya adalah tempoh yang optimum untuk penyusuan susu ibu secara eksklusif.Umur yang sesuai untuk memulakan makanan pelengkap kepada bayi berumur 6 atau 7 bulan keatas untuk memberikan pemaknan yang cukup kepada mereka. Keperluan tenaga dan nutrient bagi bayi yang diberikan susu ibu dan yang tidak diberikan susu ibu dapat dilihat perbezaannya melalui tahap tumbesaran bayi serta saiz badan yang boleh dilihat secara jelas. Keperluan tenaga yang perlu dibekalkan oleh makanan pelengkap kepada mereka untuk melihat perkembangan dari sehari ke hari.Jenis makanan tempatan yang sesuai untuk membekalkan zat besi dan zink kepada bayi dan kanak-kanak di Malaysia.Dalam memberikan makanan kepada mereka perlulah memastikan kesesuaian tekstur dan kekerapan pemberian makanan yang dapat menarik selera mereka. Amalan pemberian makanan semasa sakit juga perlu diambil perhatian agar tidak akan menyebabkan mereka hilang selera dan mengelakkannyakan bertambah rumit.

Ia boleh dicapai dengan mengaplikasikan 9 garis panduan berikut antaranya adalah prinsip pemberian makananyang pertama amalkan penyusuan susu ibu secara eksklusif dari lahir hingga anak berusia enam bulan. Makanan pelengkap perlu diberi mulai umur enam bulan (180 hari) di samping meneruskan penyusuan susu ibu sehingga berumur dua tahun.Kedua, mulakan pemberian makanan pelengkap kepada bayi yang menyusu susu ibu atau rumusan bayi apabila berusia enam bulan. Penyusuan susu ibu mengikut kehendak bayi perlu diteruskan sehingga bayi berumur dua tahun. Ketiga, beri makanan yang mencukupi bagi memenuhi keperluan tenaga.Tingkatkanamaun makanan mengikut umur.

Keempat, beri pelbagai jenis makanan untuk memastikan semua keperluan nutrient dipenuhi. Daging, ayam, ikan, telur, susu dan produk tenusu perlu diberi dengan kerap.Kelima, ubah tekstur serta cara penyediaan makanan secara beransur-ansur umur bayi dan disesuaikan dengan perkembangan serta keupayaannya. Keenam, tingkatkan kekerapan pemberian makanan mengikut umur.Ketujuh, amalkan pemberian makanan secara responsif dengan menggunakan prinsip penjagaan psikososial.Kelapan.amalkan penyediaan, pengendalian dan penyimpanan makanan secara selamat.Kesembilan, semasa sakit berikan bayi dan kanak-kanak lebih air dan cecair lain dan berikan hidangan yang kecil tetapi kerap.

Setiap prinsip tersebut disokong dengan rasional saintifik yang berkaitan.Pemberian makanan pelengkap ditakrifkan sebagai proses permulaan, di mana susu ibu sahaja sudah tidak mencukupi untuk menampung keperluan nutrient bayi. Oleh yang demikian, makanan dan minuman lain diperlukan di samping susuibu. Makanan atau minuman yang bukan berasaskan susu ibu yang diberi kepada kanak-kanak kecil adalah dipanggil makanan pelengkap. Makanan tersebut boleh dimasak khas untuk kanak-kanak atau terdiri daripada makanan keluarga.

Prinsip-prinsip pemberian makanan ini telah disediakan bagi pembentukan garis panduan dan sebagai rujukan untuk golongan profesional dalam bidang kesihatan serta mereka yang terlibat dalam penjagaan pemakanan kanak-kanak kecil.Prinsip-prinsip ini adalah untuk bayi dan kanak-kanak normal sehingga umur tiga tahun di dalam populasi umum dan tidak meliputi bayi dan kanak-kanak yang sedang pulih daripada malnutrisi akut atau keadaan kesihatan yang serius seperti bayi pra-matang.Ia juga digunapakai untuk bayi yang tidak menyusu susu ibu. Garis Panduan Diet Malaysia harus diguna pakai untuk kanak-kanak yang berumur lebih daripada tiga tahun.Pelaksanaan prinsip-prinsip ini diharap dapat meningkatkan taraf pemakanan dan kualiti penjagaan kesihatan mereka.

Bagi prinsip pertama, amalkan penyusuan susu ibu secara eksklusif dari lahir hingga anak berusia enam bulan. Makanan pelengkap perlu diberikan mulai umur enam bulan (180 hari) di samping meneruskan penyusuan susu ibu sehingga berumur dua tahun. Penyusuan susu ibu dimulakan dalam tempoh satu jam selepas kelahiran. Ibu juga perlu diberi tunjuk ajar cara untuk menyusukan bayi dengan betul. Penyusuan susu ibu harus diberikan dengan kerap dan mengikut kehendak bayi. Bayi yang menyusu secara eksklusif tidak perlu diberi sebarang jenis air termasuk air kosong. Penggunaan puting tiruan adalah tidak digalakkan kecuali atas nasihat professional perubatan. Susu ibu yang diperah atau susu tambahan (jika perlu) tidak digalak diberi menggunakan botol dan puting. Gunakan kedah lain seperti cawan. Semua bayi normal dan sihat yang berumur di bawah enam bulan harus diberi susu ibu sahaja melainkan atas sebab-sebab perubatan atas arahan profesional perubatan.

Prinsip kedua, mulakan pemberian makanan pelengkap kepada bayi yang menyusu susu ibu atau rumusan bayi apabila berusia enam bulan. Penyusuan susu ibu mengikut kehendak bayi perlu diteruskan sehingga bayi berumur dua tahun. Mulakan makanan pelengkap hanya apabila bayi telah mencapai kordinasi saraf otot (neuromuscular) dan kematangan fisiologi.Pengenalan makanan pelengkap di antara umur 4 hingga 6 bulan boleh dipertimbangkan, secara individu ke atas bayi yang mengalami pertumbuhan yang kurang memuaskan, setelah segala usaha untuk memperbaiki amalan penyususan dilakukan.

Prinsip ketiga, beri makanan yang mencukupi untuk memenuhi keperluan tenaga.Tingkatkan amaun makanan mengikut umur.Beri bayi dan kanak-kanak makanan yang padat dengan tenaga termasuk bijiran seperti beras, gandum dan ubi-ubian (kentang dan ubi keledek).Mula dengan kuantiti makanan yang sedikit dan apabila bayi dapat menyesuaikan diri, tingkatkan kuantiti makanan secara beransur-ansur mengikut umur.Sebagai pamduan, bayi yang berumur 6 hingga 8 bulan perlu diberikan setengah cawan bubur nasi pekat pada setiap hidangan.Ia harus ditingkatkan sehingga 1 cawan pada umur bayi 9 hingga 11 bulan. Kanak-kanak yang berumur 1 hingga 3 tahun seharusnya diberi 1 hingga 2 camca teh minyak perlu ditambahkan dalam hidangan sehari pada setiap peringkat umur.

Prinsip keempat, beri pelbagai jenis makanan untuk memastikan semua keperluan nutrient dipenuhi. Daging, ayam, ikan, telur, susu dan produk tenusu perlu diberi dengan kerap. Jenis dan kuantiti makanan yang diberi mesti memenuhi keperluan nutrient harian terutamanya protein, lemak, kalsium, zat besi, vitamin A dan vitamin C. Makanan daripada sumber haiwan seperti daging, ternakan, ikan dan telur perlu diberikan setiap hari kerana ia adalah sumber utama zat besi dan zink. Elakkan memberi putih telur kepada bayi.Diet yang tidak mengandungi sumber haiwan tidak dapat memenuhi keperluan nutrien pada peringkat umur ini melainkan sekiranya produk atau makanan yang diperkaya atau suplemen nutrien digunakan.Sekiranya susu dan makanan daripada sumber haiwan tidak dimakan denganmencukupi, sumber kekacang dan bijirin perlu diambil setiap hari, sebaik-baiknya dalam satu hidangan yang sama bagi menjamin kualiti protein yang mencukupi.

Prinsip kelima.ubah tekstur serta cara penyediaan makan secara beransur-ansur mengikut umur bayi dan disesuaikan dengan perkembangan serta keupayaannya. Bayi berumur 6 hingga 8 bulan mesti diberi makanan yang dipuri, dilecek atau makan separa pepejal.Dalam lingkungan umur 9 hingga 11 bulan, bayi perlu diberi makanan yang dicincang atau dipotong kecil. Makanan jejari (finger food) seperti biskut le,but dan buah-buahan juga boleh diberi. Pada umur 12 bulan, kanak0kanak boleh makan makanan keluarga.Beri bayi makanan dengan tekstur yang bersesuaian bagi mengelakkannyadaripada tercekik.Kanak-kanak perlu dipantau semasa waktu makan untuk mengelakkan kejadian berbahaya seperti tercekik.Penjaga perlu lengkapkandiri dengan pengetahuan asas tentang prosedur keselamatan akibat tercekik.

Prinsip keenam, tingkatkan kekerapan pemberian makanan mengikut umur.Bayi yang berumur 6–8 bulan patut diberi makanan pelengkap 2-3 kali sehari dengan 1–2 kali snek berkhasiat.Bayi yang berumur 9–11 bulan pula perlu diberi 3-4 kali sehari dengan 1–2 kali snek berkhasiat. Prinsip ini adalah berdasarkan teori anggaran jumlah pemberian makanan yang diperlukan, yang dikira daripada saranan keperluan tenaga dan andaian kapasiti gastrik ialah 30 g/kg berat badan atau hari serta dengan makanan dengan ketumpatan minimanya 0.8 kkal/g. Tambah kekerapan waktu makan sekiranya jumlah makanan yang diambiladalah kurang atau makanan yang dimakan adalah cair (kepadatan tenaga rendah).

Prinsip ketujuh, amalkan pemberian makanan secara responsif dengan menggunakan prinsip penjagaan psikososial.Bayi perlu disuap manakala kanak-kanak kecil perlu dibantu apabila mereka makan sendiri.Beri bayi dan kanak-kanak makan dengan perlahan dan kesabaran.Mereka perlu diberi galakan untuk makan tanpa dipaksa.Peka kepada tanda-tanda yang menunjukkan bayi dan kanak-kanak lapar atau kenyang.Wujudkan hubungan yang positif dan mesra dengan bayi dan kanak-kanakdalam persekitaran yang kondusif serta selesa.Berinteraksi dengan bayi dan kanak-kanak semasa waktu makan.

Prinsip kelapan, amalkan penyediaan, pengendalian dan penyimpana makanan secara selamat.Kebersihan diri, peralatan memasak dan makanan perlu dititikberatkanbermula daripada peringkat penyediaan sehinggalah pemberian makanan kepada bayi dan kanak-kanak.Basuh tangan dengan sempurna sebelum menyediakan makanan dan selepas menggunakan tandas.Tangan bayi dan kanak-kanak juga mesti dicuci dengan bersih sebelum makan.Sebaik-baiknya, berikan bayi dan kanak-kanak makan makanan yang baru dimasak di rumah.Peralatan yang bersih mesti digunakan untuk menyedia dan menghidangkan makanan.Peralatan yang digunakan untuk memberi bayi dan kanak-kanak makan seperti sudu, cawan dan mangkuk mestilah bersih.Pemberian makanan pelengkap dengan menggunakan botol dan puting hendaklah dielakkan.

Prinsip kesembilan, semasa sihat, berikan bayi dan kanak-kanak lebih air dan cecair lain. Setelah anak sembuh daripada sakit atau sedang pulih, beri dia makan lebih kerap dan galakkan dia makan lebih daripada biasa.Keperluan cecair adalah lebih tinggi semasa sakit.Contohnya, semasa cirit-birit,kehilangan air selain daripada urin boleh mencecah sehingga 2 hingga 3 kali ganda daripada biasa.Demam juga boleh meningkatkan kehilangan air.Dalam keadaan ini, adalah penting untuk memberi air lebih daripada biasa. Kanak-kanak yang sakit didapati lebih suka menyusu berbanding makan makanan lain. Oleh itu, penyusuan susu ibu harus diteruskan dengan kerap. Walaupun bayi dan kanak-kanak mungkin kurang berselera ketika sakit, pemberian makanan pelengkap perlu diteruskan untuk mengekalkan pengambilan nutrient yang mencukupi dan mempercepatkan proses penyembuhan. Selepas sembuh, kanak-kanak perlu mengambil lebih nutrien untuk menggantikan nutrien yang hilang sewaktu sakit dan untuk pertumbuhan yang lebih pesat.Lebih makanan diperlukan sehingga kanak-kanak menambah semula berat badan dan membesar dengan baik.



Bagi mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini, ibu bapa perlulah mengetahui segala yang berkaitan dengan garis panduan pemakanan untuk bayi dan kanak-kanak kecil.Ini dapat memberikan ibu bapa sentiasa mengikuti langkah-langkah dalam mencegah masalah-masalah yang sering berlaku.Mencegah kehilangan sebelum berlaku perkara yang tidak dijangkakan.Anak merupakan anugerah daripada tuhan dan nyawa bukan sewenangnya untuk dipertaruhkan.Oleh itu, kita hendaklah menjaganya dengan penuh kasih sayang dan berhati-hati dalam setiap penjagaan.